Hörneå bys hemsida www.becken.se
Karl-Erik Bergströms bidrag till Hörneå Hemsida
På samma sätt som gårdagens artikel inleddes - "Så här i jul reflekterar man gärna över flydda tider" - gäller även detta alster. Nostalgi föder historia eller tvärt om, för den som tycker detta är intressant. Andra lever i framtiden - som att bosätta sig på mars då vår egen planet är konsumerad. Nuet övergår i dåtid ganska fort, redan efter denna punkt.
Från filosofiska reflektioner till gårdagens artikel, som berättade om framliden Leo Karlssons önskan att Skribenten och Becken-Webben skulle överta diverse historiskt material han samlat. På samma sätt är det i dagens artikel med skillnad att materialet kommer från Karl-Erik Bergström och överlämnades av dennes son SvenErik sommaren 2022. Karl-Erik dog i december 2021 drygt 100 år gammal.
Innan vi studerar innehållet i Karl-Eriks samling reflekteras kring överlämnande av material till Redaktionen, ett återkommande fenomen. Onekligen skrivs en del på hemsidan, och möjligen resoneras att chanser till att historia exponeras för framtiden är större om det kommer till Hörneå Hemsida än om det ligger i en låda på vinden som sjunker ned i glömskans djup. I både Leos och Karl-Eriks fall bestod materialet av sådant som anknyter till Hörneå hemsida, en hemsida som kan liknas vid en historisk återvinningscentral.
Angående historiskt material har Skribenten inte slutat jaga de 1000-tals glasplåtar som fotografen Algot Engström efterlämnade. Dessa låg i gamla sockerlådor på vinden i Redaktionens hus, ett 10-tal meter från där dessa ord skrivs. Algot dog 1957. Skribentens farmor Ebba - som var mycket snäll - lånade ut svågerns lådor till en "bygdeintresserad" person som oturligt nog inte kom i retur.
Uno Höök var den förste att lämna material till Redaktionen, senvintern 2010. Om detta kan läsas i artikeln Uno Hööks glasplåtar. Uno som var fotointresserad hade en låda med tunga glasplåtar som han trodde var Algot Engströms, vilket kan läsas om i artikeln. Namnet Höök leder passande tankar till gårdagens artikel om spåren efter rotesoldaten Hana Höök.
För att nämna ytterligare några personer som lämnat material till hemsidan, bland annat: Estrid Bohlin, Gunborg Wikner, Rune Öström, Kennth Eklund, Erik Idhult, Bonniers arkivchef, Lars Brännström, Ulf Hahlin, familjen Frölings, familjen Sallinen, Roland och Barbro Jonsson, Ingemar Häggström.
Utöver dessa finns ett flertal läsare som korresponderat och skrivit saker på hemsidan- inlägg, anekdoter, betraktelser och reflekioner - ingen nämnd ingen glömd.
För att nu återgå till innehållet i den mapp som SvenErik Bergström överlämnade:
1) En uppsättning skolfoton av fotografen Algot Engström. Dessa återges sedan tidigare i artikelserien om skolan i Hörneå/Hörnefors. I materialet framgår även hur äldre Hörneåbor samarbetat i att sätta namn på ungdomarna från 1900-talets början. Ett exempel visas nedan från artikeln "Skolan - Artikel 12 - Skolklass 1922 i Becken".
Bild 1. Becken skola julen anno 1922. I första raden (sittande) från vänster ses: Elsa Sundberg, Edith Olovsson, Gurli Johansson, Karin Viklund, Anna Norgren, Magda Jonsson, John Sundberg och Martin Rehnmark. I andra raden ses: Anna Lundgren, Ella Bergström, Magda Viklund. Elsa Norgren, Gerda Eriksson, Dagmar Norgren och John Jonsson. I tredje raden ses: Kjell Stecksen, Emil Sjöstedt, Eva Johansson, Greta Johansson, Valter Jonsson, Gunnar Olofsson, Roland Norgren och Gustaf Jonsson. I fjärde raden står: Helge Eriksson, Klas Stecksen, Maja Stecksen, Helga Bergström, Valter Sjöstedt och Edvin Lundgren. I bakgrunden står lärarinnan Ester Wiklund.
2) Ett foto på de äldre bybor som samarbetade kring tillkomsten av boken Hörneå, vår by dess historia utkommen 1999. Denna bok återkommer i många artiklar på Becken-Webben.
Bild 2. I främre raden från vänster: Estrid Bohlin (initiativtagare), Ingegerd Hörnfeldt, Martin Rehnmark, Gustav Jonsson. I bakre raden: Bertil Forsgren, Karl-Erik Bergström, Harald Rehnmark, Rune Bergström, Erik Sjöstedt, Ivan Hörnfeldt. Fotot finns med i boken "Hörneå, vår by dess historia" men vid publicering 1999 hade Martin Rehnmark (d1998-06-02) och Erik Sjöstedt (d1997-05-24) tyvärr gått bort.
3) Ett tidningsklipp ur Västerbottens-Kuriren från den 13:e januari 2000. Tidningen hade gjort en recension av boken Hörneå, vår by dess historia. Av bokens bilder och artiklar väljer VK-journalisten Annika Burholm ett foto på "byafotografen Algot Engström", se bild 3. Burholm adderade en anekdot att - I reklamen till en cirkusföreställning i Umeå annonserades det om att "en av Västerbottens skickligaste dragspelare skulle medverka"- och det var just Algot från Hörneå.
Bild 3. Algot spelar på 4-radigt dragspel iförd kostym, ca 1925. Fotot är taget i Algots egen ateljé hemma på gården. Bakgrunden känns igen på många kort, och stolen finns kvar än idag. Bilden blev publicerad i Västerbottens-Kuriren 13:e januari 2000 i en recension av boken "Hörneå, vår by dess historia".
4) Ett foto på Algots broder Konrad Engström, en farfarsbror till Skribenten. Konrads fästmö Signe Lundgren dog i spanska sjukan. Han gifte sig senare med Thyra som var barnmorska. Konrads och Thyras dotter Ingela dog tragiskt av en ärta i halsen1929. Istället fick fosterdottern Berit Engström (gift Bergström) växa upp i familjen.
Bild 4. Konrad Engström med två unga damer - se texten.
I bild 4 är det varken Signe eller Thyra utan Konrads syster Alma till vänster. Även Alma blev barnmorska likt Konrads fru Thyra. Damen sittande till höger är dock okänd, och förblir okänd då det är otydligt vad Karl-Erik eller Karl-Eriks far Anders, farfar Erik eller fotografen Algot skrivit på baksidan: "Helga XXender" från Norrbyskär (möjligen Helga Brender).
5) I materialet som SvenErik lämnade över fanns ett kuvert med omfattande korrespondens, detta med Staffan Norstedt. Sommaren 2022 var namnet Norstedt inte känt för Skribenten, och kuvertet lämnades för framtida analys. Det är först nu då detta skrivs och kuvertet öppnas - som inses - att även Skribenten haft korrespondens med Staffan. Detta resulterade i artikeln Landskap och Län - fortsättningen.
Bland annat har Staffan och undertecknad haft ett delat intresse för Skeppsholmen i Bäcksvadet, av olika skäl. Av korrespondensen förstås att Karl-Erik Bergström varit en viktig referensperson till detaljer i boken om landskapsgränsen mellan Ångermanland och Västerbotten, författad av Staffan med dottern Gudrun Norstedt. Karl-Eriks stöd har gällt landskapsgränsen genom byns skogar och inte minst dess slutpunkt i Bottenviken i det så kallade Bäcksvadet och Klocksten på Björnön.
<<<ooo>>>
Det var dåligt av Skribenten att inte öppna kuvertet med Staffans korrespondens sommaren 2022. Under sommaren 2024 hörde Staffan Norstedt av sig till Redaktionen varpå ett samarbete tog vid med undertecknad.
Detta blev många ord att skriva och många ord att läsa för den som orkat ända till slutet av artikeln. God Jul och ett tack ägnas Karl-Erik Bergström för hans bidrag till vår by och dess hemsida.
Gunnar Engström, 2024-12-22
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se